Sandfyldning af tanke & beholdere
Indtil 1999 var det et lovkrav, at nedgravede tanke skulle sandfyldes eller på anden vis sikres mod sammenstyrtning ved endt brug. Dette krav blev imidlertid fjernet i en bekendtgørelse fra samme år, med henvisning til, at Miljøstyrelsen ikke har hjemmel til at regulere områder uden miljømæssig relevans.
Der er, så vidt vides, ikke nogen anden myndighed, som efterfølgende har påbudt sandfyldning eller anden form for sikring mod sammenstyrtning.
Formålet med at sandfylde en tank er primært at:
• Forebygge sammenstyrtning som følge af belastning fra oven, f.eks. ved trafik eller bygninger.
• Hindre, at tanken stiger op af jorden, hvilket kan ske ved påvirkning fra højtstående grundvand.
Selvom det ikke længere er et lovkrav, kan sandfyldning stadig være en fornuftig sikkerhedsmæssig foranstaltning – især hvis tanken er placeret under en kørefast vej, tæt på bygninger eller i områder med høj grundvandsstand.
Hvis tanken derimod er placeret i et område, hvor der ikke er risiko for belastning eller grundvandspåvirkning – hverken nu eller i fremtiden – er der ikke umiddelbart grund til at foretage sandfyldning.
Det skal understreges, at der i dag ikke er lovkrav om hverken sandfyldning eller opgravning af olie- eller benzintanke ved endt brug.